Filtrowanie pytań
HGT.11 Pytanie 1
Organizacja usług gastronomic…
A. 970 cm
B. 655 cm
C. 700 cm
D. 1 050 cm
HGT.11 Pytanie 2
Organizacja usług gastronomic…
Które z poniższych działań jest kluczowe dla zminimalizowania strat surowców w kuchni?
A. Skrócenie godzin pracy
B. Ograniczenie dostawców
C. Regularna inwentaryzacja
D. Zwiększenie liczby zamówień
HGT.11 Pytanie 3
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?
A. 1500 l
B. 150 l
C. 15 l
D. 1,5 l
HGT.11 Pytanie 4
Organizacja usług gastronomic…
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy trzeba zaplanować, aby dostarczyć 2 200 porcji napoju, jeśli jedna porcja ma pojemność 200 ml?
A. 10 szt.
B. 22 szt.
C. 12 szt.
D. 30 szt.
HGT.11 Pytanie 5
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.
Rodzaj usługi | J. m. | Cena brutto |
---|---|---|
Animator zabaw dzieci | 1 godz. | 100,00 zł |
Zespół muzyczny | 4 godz. | 1 000,00 zł |
Fotobudka | 1 godz. | 250,00 zł |
Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 500,00 zł |
A. 2 900,00 zł
B. 2 150,00 zł
C. 5 900,00 zł
D. 1 850,00 zł
HGT.11 Pytanie 6
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. białe półsłodkie
B. czerwone wytrawne
C. czerwone półsłodkie
D. białe wytrawne
HGT.11 Pytanie 7
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.
Konfiguracja stołu | Wartość współczynnika powierzchni [m²/osobę] | Powierzchnia dodatkowa |
---|---|---|
I (dwustronna) | 1,5 | |
Grzebień (dwustronna) | ||
E (dwustronna) | 2,0 | |
Stoły okrągłe | ||
U (dwustronna) | 3,0 | |
Czworobok |
A. 207,0 m2
B. 103,5 m2
C. 138,0 m2
D. 120,0 m2
HGT.11 Pytanie 8
Organizacja usług gastronomic…
Urządzenie mobilne, które obsługuje system LRS, to
A. kasa dla obsługi kelnerskiej
B. transmiter
C. palmtop
D. terminal dla kelnerów
HGT.11 Pytanie 9
Organizacja usług gastronomic…
Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?
A. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
B. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
C. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
D. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
HGT.11 Pytanie 10
Organizacja usług gastronomic…
W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się
A. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
B. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
C. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
D. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
HGT.11 Pytanie 11
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Schab faszerowany
B. Pieczeń z szynki
C. Roladę z boczku
D. Antrykot pieczony
HGT.11 Pytanie 12
Organizacja usług gastronomic…
Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?
A. Mus z kaszy manny
B. Kaszę bulgur z sosem mięsnym
C. Gołąbki z ryżu i mięsa
D. Kuskus zapiekany z warzywami
HGT.11 Pytanie 13
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych napojów nie jest typowy dla kuchni włoskiej?
A. Mojito
B. Limoncello
C. Espresso
D. Amaretto
HGT.11 Pytanie 14
Organizacja usług gastronomic…
Gotówkowej płatności dokonuje klient, który opłaca swoje zobowiązanie przy użyciu
A. banknotów NBP
B. karty płatniczej
C. bonów podarunkowych
D. telefonu komórkowego
HGT.11 Pytanie 15
Organizacja usług gastronomic…
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
A. poinformować, że bankomat jest w holu
B. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
C. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
D. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
HGT.11 Pytanie 16
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy należy wystawić notę korygującą?
A. faktura VAT została wystawiona na niewłaściwą kwotę
B. w fakturze VAT dane zleceniobiorcy zostały wpisane błędnie
C. paragon zawiera błąd w liczbie zamówionych potraw
D. gość zrezygnował z części zamówienia
HGT.11 Pytanie 17
Organizacja usług gastronomic…
Przestawiony w tabeli opis wskazuje, że podczas przyjęcia zasiadanego zastosowano obsługę serwisem
Sposób obsługi |
---|
Potrawy zimne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe ustawia się na stole bankietowym. Dania gorące są przygotowywane w kuchni i podawane uczestnikom po rozpoczęciu przyjęcia. |
A. rosyjskim.
B. angielskim.
C. francuskim.
D. niemieckim.
HGT.11 Pytanie 18
Organizacja usług gastronomic…
Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?
A. mała łyżka
B. mały widelec i mała łyżka
C. mały widelec
D. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
HGT.11 Pytanie 19
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz długość bufetu, jaką należy przygotować dla 100 gości na przyjęcie bufetowe.
Liczba gości na przyjęciu bufetowym | Długość bufetu |
pierwsze 20 osób | 3 metry |
każde dodatkowe 10 osób | 1 metr |
A. 15 m
B. 11 m
C. 13 m
D. 20 m
HGT.11 Pytanie 20
Organizacja usług gastronomic…
O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?
A. O 20%
B. O 5%
C. O 10%
D. O 15%
HGT.11 Pytanie 21
Organizacja usług gastronomic…
Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?
A. Serwis amerykański
B. Serwis angielski
C. Serwis francuski
D. Serwis niemiecki
HGT.11 Pytanie 22
Organizacja usług gastronomic…
Jaką formą promocji charakteryzuje się płatność, brak osobistego podejścia i skierowanie do szerokiego grona odbiorców?
A. promocja sprzedaży.
B. strategia marketingowa.
C. sponsoring.
D. reklama.
HGT.11 Pytanie 23
Organizacja usług gastronomic…
Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?
A. Podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
B. Przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
C. Identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
D. Uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
HGT.11 Pytanie 24
Organizacja usług gastronomic…
W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się
A. spis recept na potrawy i napoje
B. plan obiektu z podziałem na sale
C. spis kontrahentów
D. lista członków personelu
HGT.11 Pytanie 25
Organizacja usług gastronomic…
W skład usług dodatkowych oferowanych przez bar kawowy wchodzi
A. obsługa klientów w pojazdach
B. sprzedaż akcesoriów do parzenia kawy
C. handel wyrobami cukierniczymi
D. organizowanie spotkań literackich
HGT.11 Pytanie 26
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.
Usługi dodatkowe | |||
---|---|---|---|
Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
1 | DJ | 8 godzin | 250,00 zł/ za godzinę |
2 | Nocleg | 10 pokoi | 120,00zł/ za pokój |
3 | Kamerzysta | 6 godzin | 150,00 zł/ za godzinę |
4 | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 1000,00 zł |
A. 4 100,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 4 400,00 zł
D. 3 500,00 zł
HGT.11 Pytanie 27
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji hol i sala dla gości to pomieszczenia, które należą do działu
A. handlowego
B. ekspedycyjnego
C. administracyjnego
D. produkcyjnego
HGT.11 Pytanie 28
Organizacja usług gastronomic…
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
Okres cofnięcia zamówienia | Koszty wynikające z anulowania zlecenia organizacji imprezy okolicznościowej |
---|---|
Na 30 dni i więcej dni roboczych przed imprezą. | Nie są ponoszone żadne koszty. |
Na 16 do 29 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 30% kosztów oszacowania imprezy. |
Na 11 do 15 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 60% kosztów oszacowania imprezy. |
Na 5 do 10 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 80% kosztów oszacowania imprezy. |
Na mniej niż 5 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 100% kosztów oszacowania imprezy. |
A. 5 dni.
B. 30 dni.
C. 20 dni.
D. 10 dni.
HGT.11 Pytanie 29
Organizacja usług gastronomic…
Ekonomiczną i szybką metodą na promocję lokalu gastronomicznego jest
A. reklama telewizyjna
B. ulotka reklamowa
C. reklama na telebimie
D. reklama na billboardzie
HGT.11 Pytanie 30
Organizacja usług gastronomic…
Dodatkową usługą oferowaną przez restaurację jest organizacja
A. wieczorków literackich
B. przyjęć weselnych
C. wystaw artystycznych
D. całodziennego wyżywienia
HGT.11 Pytanie 31
Organizacja usług gastronomic…
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
Zamówienie usługi gastronomicznej | |
---|---|
− | Data przyjęcia: 10 maja 2019 r. |
− | Forma przyjęcia: bankiet angielski |
− | Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy |
− | Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa |
− | Liczba gości: 100 osób |
− | Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł |
A. Liczby kucharzy.
B. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
C. Ilości zastawy stołowej.
D. Nazwisk personelu.
HGT.11 Pytanie 32
Organizacja usług gastronomic…
Do działalności gastronomicznej prowadzonej w barze mlecznym należy przygotowywanie posiłków
A. na osobne zamówienie
B. w rodzaju finger food
C. mącznych, nabiałowych
D. flambirowanych
HGT.11 Pytanie 33
Organizacja usług gastronomic…
Gdzie wykorzystuje się system samoobsługowy?
A. w winiarni
B. w kawiarni
C. w cafeterii
D. w restauracji
HGT.11 Pytanie 34
Organizacja usług gastronomic…
Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim
A. tortilli z serem gorgonzola i szynką
B. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
C. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
D. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
HGT.11 Pytanie 35
Organizacja usług gastronomic…
W obszarze produkcyjnym zakładu gastronomicznego ulokowany jest
A. magazyn podręczny
B. magazyn warzyw
C. przedmagazyn
D. zmywalnia naczyń stołowych
HGT.11 Pytanie 36
Organizacja usług gastronomic…
Na bankiet należy przygotować moltony, serwety i obrusy płócienne dla gości?
A. rodzaju lampka wina
B. angielski
C. zasiadany
D. rodzaju koktajl party
HGT.11 Pytanie 37
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wódka cytrynowa | 40 ml |
Likier Cointreau | 15 ml |
Sok z żurawiny | 30 ml |
Sok z cytryny | 15 ml |
A. 12 l wódki i 6 l likieru.
B. 6 l wódki i 16 l likieru.
C. 16 l wódki i 6 l likieru.
D. 16 l wódki i 16 l likieru.
HGT.11 Pytanie 38
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę brutto za jedną porcję wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża wynosi 50%, a stawka VAT wynosi 23%?
A. 25,83 zł
B. 21,48 zł
C. 3,07 zł
D. 3,69 zł
HGT.11 Pytanie 39
Organizacja usług gastronomic…
Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?
A. Bliny oraz pascha
B. Czulent i kugel
C. Tortellini oraz zabaglione
D. Moussaka i baklava
HGT.11 Pytanie 40
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.
Nazwa potrawy | Ilość porcji | Cena 1 porcji [zł] |
---|---|---|
Zupa krem ze szparagów | 10 | 15,00 |
Rosół z makaronem | 5 | 10,00 |
Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki | 15 | 24,00 |
Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką | 9 | 10,00 |
Sałatka owocowa | 6 | 8,00 |
Razem: ? |
A. 725,00 zł
B. 650,00 zł
C. 710,00 zł
D. 698,00 zł